Modelul Iuliu Maniu

Iuliu-Maniu la procesul comunistAstazi se împlinesc 60 de ani de la moartea în închisoarea comunista de la Sighet a marelui patriot român Iuliu Maniu, fauritor al României Mari, lider al Partidului National Taranesc, prim-ministru al tarii, fiu al Bisericii Greco-Catolice. Un Parastas pentru Iuliu Maniu va fi sâmbata, la orele 11, la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” (Acvila), str. Sirenelor, nr. 39, Bucureşti, sector 5, dupa Sfânta Liturghie ce va fi celebrata de PS Mihai, episcop greco-catolic al Bucurestilor.

Site-ul inliniedreapta.net a publicat mai multe articole ce evoca personalitatea lui Iuliu Maniu. Intre acestea, o Comemorare semnata de Parintele Matei Boila, ruda a marelui patriot.

„Eu am avut posibilitatea de a trăi pe viu drama lui Iuliu Maniu, de fapt a țării noastre, în 1946-1948”, scrie Parintele Boila. „Am asistat la momentul în care Maniu și-a justificat, în fața apropiaţilor săi, participarea la lupta politică (alegerile din 1946). Îi văd și acum ochii umbriţi și aud glasul lui spunând:

„Eu ştiu că voi muri la zid sau în închisoare. Ştiu că am fost abandonaţi de puterile apusene pe mulţi ani. De aceea, nu doresc să implic pe mulţi în această luptă. Dar eu pot câştiga în realitate alegerile, obligându-i pe comunişti să le fure în văzul lumii, cu garnitura de oameni pe care o am. Sacrificiul nostru și demnitatea poporului român care nu se lasă astfel îngenuncheat fără luptă va sta la temelia ridicării lui din teroarea bolşevică.”

De aceea, văzând cu ochii minții sacrificiul lui Maniu și al tuturor celor care cu demnitate au rezistat asaltului bolşevic și, în acelaşi timp, mlaştina lipsei de demnitate și morală în care se pare că ne-am adâncit, nu pot să nu mă cutremur.
Și totuşi, este imposibil ca acea jertfă, asumată cu atâta demnitate și oferită lui Isus, să nu-și producă până la urmă roadele.
Comemorarea pe care o facem astăzi nu are rostul omagierii lui Maniu. El își are răsplata de la Judecătorul veşnic. Această comemorare este un memento întru salvarea noastră din mocirla în care ne-a împins comunismul sovietic.”

La începutul anilor ’90, Cardinalul Alexandru Todea a evocat în repetate rânduri figura lui Iuliu Maniu, alaturi de marele istoric Gheorghe Bratianu si Cardinalul Iuliu Hossu, cel care citise la 1 decembrie 1918, la AlbaIiulia, proclamatia de unire a Transilvaniei cu România.  In temnita de la Sighet (mai multe informatii despre Memorialul de la Sighet), Cardinalul Alexandru Todea le-a dat ultima binecuvântare lui Iuliu Maniu si Gheorghe Bratianu. In anii ’90, îi propunea românilor, mai ales tinerei generatii, drept modele vrednice de urmat. Iata o asemenea înregistrare document, din septembrie 1991, dintr-o predica rostita la Cluj-Napoca de Cardinalul Alexandru Todea despre Iuliu Maniu, Gheorghe Bratianu si Cardinalul Iuliu Hossu.

Reclame
Categorii: Prietenie | Etichete: , , , , , , , , , | 2 comentarii

Navigare în articol

2 gânduri despre „Modelul Iuliu Maniu

  1. Oamenii mari stiu ce vor!

    Care este diferenta care face diferenta intre oamenii mari si cei mici? Ce ar trebui sa ni se mai intample pentru a intelelege ca viata e frumoasa doar daca o consideram ca atare? Avem atatea modele: e suficient sa deschidem ochii mintii si ai inimii si totul e ca facut. Felicitari pentru articol!

  2. Piero Baldassini

    Uomo, che ha dato un esempio grande di dignità e che ha „testimoniato” la sua scelta con coerenza. Donne e uomini così sono da proporre come modelli, prima per noi, poi per le giovani generazioni. Sono convinto che molti giovani del Liceo di Oradea, che porta il suo nome, riescano a vedere nel suo esempio, una traccia da seguire per la propria vita.
    Piero Baldassini

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează un sit web gratuit sau un blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.

%d blogeri au apreciat asta: