Cursa Oxford-Cambridge, batjocorita de un nechibzuit de bani gata

Traditionala cursa de canotaj 8+1 dintre Oxford si Cambridge a fost întrerupta pe la jumatate de gestul nesabuit al unui anarhist care spunea ca protesteaza astfel contra elitelor. Cursa se desfasoara din 1829 încoace între echipajele celor doua universitati. Amanunte despre acest eveniment si despre traditia lui gasiti la theboatrace.org

In 7 aprilie 2012 însa, Trenton Oldfield, activist care militase în trecut pentru diferite cauze ecologice, s-a strecurat discret în Tamisa, a înotat si a ajuns chiar pe traseul celor doua canoe.

Acum dorea sa protesteze  împotriva elitismului. Elitism Leads to Tyrrany, se intitlula manifestul lui Oldfield pus pe internet.

Sansa vietii lui a fost cârmaciul celor de la Oxford care l-a observat la timp. Echipajul a încetat sa vâsleleasca si astfel nechibzuitul a scapat fara a fi ranit, viata chiar fiindu-i pusa în pericol. Putea fi decapitat, a spus un politist la fata locului.

Trenton Oldfield a fost ridicat de politisti aflati în barcile organizatorilor si amendat. Cu aceasta ocazie s-a aflat ca anarhistul anti-elite, nu facuse vreo scoala de meserii ori vreun liceu industrial, nici nu nu era vreun dezmostenit al sortii, ci fusese educat la Shore, una dintre cele mai prestigioase si mai scumpe scoli private din Australia, cu taxe de aproape 20.000 Euro anual (Trenton Oldfield: Boat Race protester’s privileged Australian education), apoi la Londra, la renumtita London School of Economics. De unde se vede ca lupta de clasa nu a pierit dupa prabusirea comunismului, ci devine un sport preferat al unor baieti de bani gata, carora le creste adrenalina.

Echipajul Oxford, urmarit de ghinion
Cursa Oxford Cambridge a fost întrerupta, startul s-a dat din nou jumatate de ora mai târziu. Dupa intersectarea cu nesabuitul protestatar, cei de la Oxford au fost urmariti de ghinion. La de-al doilea start, într-un acrosaj cu echipajul Cambridge, si-au rupt o vâsla, asa ca au trebuit sa vâsleasca pâna la sfârsitul cursei doar în sapte. La finish, Alex Woods, un membru al echipajului Oxford a lesinat din pricina epuizarii.

Cursa a fost câstigata astfel usor de Cambridge, iar per-total scorul între universitati este de 81 – 76 în favoarea celor de la Cambridge.

Karl Hudspith, presedintele Clubului de Canoe al Universitatii Oxford i s-a adresat protestatarului via Twitter. Hudspith a spus ca timp de sapte luni cei de la Oxford s-au antrenat din greu (ca antrenamentele au fost un „un iad”), ca asteptau acest moment ca pe un apogeu al carierelor lor, si ca gestul individului a ruinat toate acestea.

“To Trenton Oldfield. My team went through seven months of hell, this was the culmination of their careers, and you took it away from them.”

VIDEO Incidentul care a dus la întreruperea cursei:

VIDEO Cele mai importante momente ale cursei:

Boat race spoiler Trenton Oldfield is an intellectual snob (Tim Stanley, Telegraph Blogs)

Categorii: Sport | Lasă un comentariu

Navigare în articol

Lasă un comentariu

Creează gratuit un site web sau un blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.